بشره (=روپوست) بافت محافظ اندامهای هوایی جوان گیاه است. سلولهای بشره به یکدیگر چسبیدهاند و سطح خارجی اندامهای درونی آن اغلب کوتینی شده است. بهمنظور تبادلات محیط و گیاه، لابهلای آنها سلولهای نگهبان روزنه تمایز یافته است (روزنه هوایی و روزنه آبی). بشره ممکن است یک ردیفی و گاه چند ردیفی نیز باشد (مثل گیاهان فیکوس و فلفل سیاه). سلولهای بشره زندهاند اما در اکثر موارد فاقد کلروپلاستاند و معمولاً آمیلوپلاست دارند (در برخی سرخسها بشره کلروفیل دارد). بشره میتواند به سلولهای نگهبان روزنه، کرک و در ریشه به تار کشنده تمایز باید.
در محیطهای آبی چون کوتین وجود ندارد نیازی به سلولهای روزنهای نیست اما گاهی اوقات به دلیل رطوبت محیط گیاه از طریق دیگری آب را بهصورت مایع از دست میدهد. مثلاً در لادن و نیلوفر سلول معمولاً مرده که بینشان منفذ همیشه باز روزنه وجود دارد و در انتهای سیستم آوندی چوب قرار گرفته است.
روزنه هوایی (Stomate):
معمولاً دو سلول نگهبان روزنه بهصورت تقریباً لوبیایی منفذی را به نام روزنه (Ostiol) تشکیل میدهند. دیواره بخش مقعر در دولپهایها کوتینی و در تکلپهایها چوبپنبهای و گاه کوتینی شده و در اطراف سلولهای نگهبان دیده میشوند که برخلاف سلول نگهبان روزنه، سلولهای همراه کلروپلاست ندارند.
اقسام روزنههای هوایی ازنظر جایگاه:
علت روزنههای فرورفته چیست؟
در پاسخ به این سؤال باید گفت چون این گیاهان در شرایط نامساعد برگهای شاداب و سبزی دارند، جهت کنترل میزان آب با محیط اطراف علاوه بر اینکه سلول نگهبان روزنه در فرورفتگی قرار دارد بعضی از سلولها بهصورت کرک درآمدهاند.
در نهاندانگان بر اساس شکل سلولهای همراه تیپهای مختلفی وجود دارد که آنها را بررسی خواهیم کرد:
در دولپهایها
در تکلپهایها
عالیه ممنونم
خداقوت
عالیه
خواهشمندم از نظرت